Natuur en techniek

Vandaag gingen we op onderzoek naar verschillende materialen. Wat is de functie van deze materialen en waar zijn ze geschikt voor?

We hebben onderzoek gedaan naar verschillende jassen. We onderzochten de winddichtheid, waterdichtheid, warmte en kwaliteit.

Zo moesten we voor de winddichtheid een stukje rennen en voelen of er wind doorheen kwam. Voor de waterdichtheid werd er een klein beetje water over de mouw van de jas gegoten. Voel je het water door de jas heen komen? Voor de warmte moesten we 1 minuut springen en voelen hoe warm de jas was (best heet met 30 graden 😉) en voor de kwaliteit hebben we gekeken naar de rits, gaatjes en beschadigingen in de jas.

Zo hebben we uiteindelijk een mening gevormd over welk materiaal je geschikt vindt voor soorten kleding etc.

Pottenbakkers

Met geschiedenis leerden we over de eerste boeren. We leerden dat zij potten maakten van klei om voedsel in te bewaren en om mee te koken.

Wij hebben vandaag ondervonden hoe dat kleien van een pot werkt. Dat viel nog best tegen.

Meer beelden van deze les zullen volgen in een Antoniusjournaal.

Slopen maar!

Met natuur en techniek hebben we dit blok alles geleerd over techniek en over hoe techniek de mens helpt. Om echt goed inzicht te krijgen in hoe techniek eruit kan zien en hoe de binnenkant van een apparaat er uitziet, hebben we gisteren met elkaar wat apparaten uit elkaar gehaald en onderzocht. En we vonden het fantastisch!

Hunebedden bouwen!

We leerden de afgelopen weken met geschiedenis over de prehistorie. We hebben het gehad over de jagers en verzamelaars, de eerste boeren en vandaag over de hunebedden!

We leerden hoe hunebedden gebouwd werden (wat we denken te weten) en ontdekten waarom het nou zo’n knap bouwwerk is en wat er nu zo moeilijk aan is. Om dat te ontdekken zijn ze zelf aan de slag gegaan en hebben mini hunebedden gebouwd!

Kijkje in de klas

Eerste dagen in groep 5

De eerste 2 dagen in groep 5 zitten erop. We vonden het best spannend de eerste dag, maar het went gelukkig snel. We hebben al hard gewerkt de eerste 2 dagen!

Groep 5c

Leerkrachten

Sharon Hoogkamer

Mieke Keessen

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.